آشنایی با شیوه ها و سبک های نورپردازی در روشنایی نما
در این مقاله قصد داریم تا در مورد شیوه ها و سبک های نورپردازی در روشنایی نما نکاتی را مطرح کنیم. در مقاله قبلی در مورد نکاتی از نورپردازی نما صحبت کردیم. دو فرضیه برای نورپردازی ساختمان وجود دارد که بر اساس آن شیوه های مختلف نورپردازی نما انجام میگیرد.
فرضیه ها برای نورپردازی و روشنایی نما
فرضیه اول : مهندس معمار در حین طراحی ساختمان، به نورپردازی آن در جداره ها فکر کرده باشد. یا اصلا طراحی نمای بیرونی ساختمان بر اساس نورپردازی آن شکل گرفته است. این فرضیه که اغلب در ساختمان های تجاری است، اولویت دیده شدن نمای ساختمان در شب را به اندازه روز و یا حتی بیشتر از آن اهمیت می دهد.
فرضیه دوم: ساختمان از قبل طراحی و ساخته شده و هیچ تمهیداتی برای نورپردازی پیش بینی نشده است. در این حالت طراح معمار یا مهندس نورپردازی باید باتوجه به وضع موجود و سبک نمای ساختمان و محیط خارج و همچنین نوع کاربری ساختمان، شیوه ای را برای نورپردازی پیاده کند. به نوعی ریتم ایجاد شده در پوسته و بدنه نما تعیین کننده ریتم نورپردازی درشب باشد. به عنوان مثال بنای تاریخی و قدیمی را درنظر بگیرید که می خواهید آن بنا را با شیوه ای بخصوص نورپردازی کنید.
انواع نورپردازی نمای ساختمان
همان گونه که طراحی معماری ساختمان سبک های گوناگونی دارد. نورپردازی نمای بیرونی باید باتوجه به سبک نما انجام شود که شیوه های مختلفی را در برمیگیرد. به عنوان مثال در سبک کلاسیک باید از نورپردازی نقطه ای و خطی برای برجسته سازی عناصر کلاسیک در شب استفاده کنید و نورپردازی را با تاکید بر ارتفاع و شکوه نمای کلاسیک انجام دهید.
در سبک معماری مدرن، نورپردازی می تواند به صورت گسترده بر روی جداره ها تابیده شود و یا اینکه با ریتمی مشخص و پراکنده، نقش نور را بر روی صفحات گسترش بدهیم. به همین منظور در ادامه شیوه های مختلف نورپردازی را به صورت دقیق تر معرفی میکنیم. این شیوه ها بر اساس نوع انتشار نور و با توجه به تاسیسات روشنایی موجود در بازار دسته بندی می شوند. به همین منظور شما باید شناخت کامل بر منابع نوری و تفاوت ها و قابلیت های آنها داشته باشید تا بتوانید سبک به خصوصی را برای نورپردازی نمای ساختمان خود درنظر بگیرید. شما برای استفاده از روش های نورپردازی هم می توانید از یک نوع شیوه استفاده کنید و هم می توانید انواع شیوه ها را برای نورپردازی ساختمان ترکیب و بکارببرید.
نورپردازی نقطه ای با پروژکتور
شما با استفاده از شیوه نورپردازی نقطه ای، می توانید سطح نما را تفکیک بندی کرده. و نسبت به عناصر نما، نورهای نقطه ای را در جای جای آن قرار دهید. استفاده از نور های نقطه ای به جهت تاکید بر نقاط برجسته ی نمای ساختمان تاثیر بسزایی دارد.
نورپردازی خطی با پروژکتور
نورهای خطی برای روشن کردن پای ستون ها، المان ها و سطوح عمودی نما نقش بسیار مهمی دارند. و شما می توانید با استفاده از این نورها، عناصری در نما را که ارتفاع آنها زیاد است، روشن کنید و بر ارتفاع نما در شب تاکید کنید. به طور کلی نورهای نقطه ای با پرتاب نور بالا را نورهای خطی می گوییم.
نورپردازی خطی با استریپ لایت
در این شیوه شما می توانید تمامی لبه های سطوح و جداره های نما را به صورت افقی عمودی و منحنی با استفاده از ریسه های ال ای دی روشن کنید. لازم به ذکر است که استفاده از این شیوه نورپردازی بیشتر باید قبل از طراحی معماری نما در نظر گرفته شود تا این شیوه زیبایی ساختمان را در شب برجسته سازد.
نورپردازی سطحی گسترده با پروژکتور
این نوع نورپردازی بیشتر در سبک نماهای مدرن و مینیمال و نماهای با کاربری تجاری به کار گرفته می شود. زمانی که در ساختمان سطوح و دیوارهای بلند و عریض و یا اگر ارتفاع ساختمان بلند باشد می توانید از این شیوه نورپردازی استفاده کنید. این شیوه می تواند سطح گسترده ای با پهنای بلند را به صورت یکپارچه روشن سازد.
تا به اینجا دیدیم که ما میتوانیم بر اساس سه شیوه یا سه سبک کلی، روند طراحی نورپردازی ساختمان را طی کنیم. اما برای به کارگیری این شیوه ها باید قبل از هرچیز با انواع تاسیسات و منابع روشنایی موجود دربازار را بشناسید. در مقالات بعدی با تاسیسات و منابع بیشتر آشنا خواهیم شد.